لوله کشی

 

لوله‌ کشی پکیج یکی از مهم‌ترین موارد در هنگام انتخاب سیستم‌های گرمایشی نحوهٔ اجرای دقیق زیرساخت‌ها بر روی ساختمان است، چرا که بهترین و مؤثرترین سیستم‌ به دلیل عدم زیرساخت درست نتیجهٔ مطلوبی به بار نخواهند آورد. امروزه یکی از محبوب‌ترین سیستم‌های گرمایشی پکیج‌های دیواری هستند که توجه به قابلیت‌های بالا و هزینهٔ مناسب برای خرید بسیار موردتوجه مردم قرار گرفته‌اند. در ادامهٔ این مقاله قصد داریم به آموزش لوله کشی پکیج دیواری بپردازیم. با تهران سرویس آنلاین همراه باشید، و سؤالات خود را از طریق کامنت و یا تماس با یکی از شعب تهران سرویس آنلاین با ما در میان بگذارید.

رواج نصب پکیج شوفاژ دیواری از نوع زمینی و مخزنی به دلیل ویژگیهایی که پکیج دیواری دارد بیشتر بوده و از این رو در اجرای لوله کشی پکیج معمولا اندازه لوله های مورد استفاده تا حد زیادی کاهش پیدا میکند. در ضمن طول کوتاه مسیر از پکیج تا رادیاتور و شیرالات باعث شده است که درجه حرارت مورد استفاده کم شده و به همین جهت موجب کاهش استهلاک لوله کشی پکیج نسبت به موتورخانه میشود.


https://telegra.ph/%D9%84%D9%88%D9%84%D9%87-%DA%A9%D8%B4%DB%8C-%D9%BE%DA%A9%DB%8C%D8%AC-%D8%AF%DB%8C%D9%88%D8%A7%D8%B1%DB%8C-11-07

به طور کلی و از همه لحاظ در بین انواع مختلف لوله کشی پکیج انتخاب های زیر بایستی مدنظر قرار بگیرد.

  • نوع لوله کشی اعم از لوله کشی کلکتوری یا انشعابی
  • نوع لوله اتصالات مورد استفاده شامل لوله های تک لایه, پنج لایه و یا پکس
  • نوع سیستم گرمایشی رادیاتوری,گرمایش از کف, داکت اسپلیت یا فن کویل سقفی

به غیر از آیتم های فوق, چیدمان و مسیر در کنار سایز لوله کشی پکیج از مهمترین نکاتی هستند که در لوله کشی پکیج بایستی مدنظر قرار بگیرند.

نحوه لوله کشی پکیج

فارغ از نوع انتخاب نوع لوله کشی , پکیج دارای یک لوله ورودی آب سرد مصرفی , یک لوله گاز ورودی , یک لوله دودکش , یک لوله خروجی آب گرم مصرفی و یک جفت لوله رفت و برگشت شوفاژ برای سیستم گرمایشی میباشد. خروجی لوله دودکش پکیج معمولا سایز 10 یا 12 بسته به نوع پکیج است . قطر لوله گاز باید 3/4 یا 1 اینچ باشد و قطر لوله آب مصرفی ورودی 20 یا 25 میباشد . لوله خروجی پکیج هم چه برای آب گرم مصرفی و چه برای شوفاژ معمولا از قطر 3/4 یا 25 تک یا 5 لایه استفاده میشود.

لوله کشی پکیج با لوله سفید تک لایه یا پنج لایه نیز از رایج ترین متریال مورد استفاده در ایران هستند . تهیه نقشه برای این نوع لوله کشی نیز تهیه نقشه و طرح و اجرای آن بر اساس پلان مشخص میتواند یک حسن محسوب شود. برای آشنایی با موارد دیگر و صفر تا صد لوله کشی پکیج ادامه مقاله را مطالعه کنید.

طریقه لوله کشی پکیج

لوله کشی پکیج در ده سال اخیر بسیار رایج شده و استقلال پکیج و مشخص بودن هزینه ها و دسترسی آسان به تنظیمات و تعمیرات احتمالی یکی از دلایل این مطلب میباشد.

برای لوله کشی پکیج در ساختمانهای نوساز دو راه کلکتوری و انشعابی وجود دارد که در لوله کشی کلکتوری یک کلکتور در نزدیکی پکیج داخل یک باکس بنام جعبه کلکتور تعبیه شده و برای بازو بسته کردن رادیاتور یا گرمایش کف هر قسمت میتوان از آن استفاده نمود.

بدلیل میزان لوله کشی و مقدار لوله اتصالات مصرف شده این روش تاحد زیادی گرانتر از روش انشعاب تمام میشود. از جمله نکات مهم در لوله کشی پکیج انتخاب مکان مناسب رادیاتور است. به صورتیکه هم نقشه و دکوراسیون داخلی ساختمان مورد توجه قرار گیرد و هم سهولت دسترس برای تعمیر , نگهداری در مواقع ضروری و بازدهی مناسب مد نظر باشد . از دیگر مسائل حایز اهمیت در لوله کشی پکیج انتخاب طول و سایز لوله کشی استاندارد است.

اما جدا از قیمت لوله کشی پکیج به شیوه کلکتوری شاید بتوان این روش را بدون اغراق تا حدودی کم نقص توصیف کرد. زیرا در این روش هیچ اتصالی اعم از سراهی یا زانو در لوله کشی شوفاژ بکار برده نمیشود و احتمال نشتی از اتصال به صفر میرسد و با لوله کشی پلیمری هم بعید است که لوله های توکار پوسیده یا خراب شوند .

لوله کشی پکیج معمولا به سه روش متفاوت انجام میشود.

لوله کشی انشعابی , لوله کشی کلکتوری و لوله کشی تلفیقی در کنار روشهای فوق در صورت انتخاب سیستم گرمایش از کف , این شیوه را نیز میتوان یکی از روشهای قابل اجرا دانست.

انواع روش های لوله کشی پکیج:

نحوه لوله کشی پکیج در ساختمان با نحوه لوله کشی آب ساختمان رابطه مستقیم دارد.

به منظور توضیحات بیشتر می توان اینطور گفت که لوله کشی آب ساختمان اگر به صورت انشعابی صورت گرفته باشد در ادامه کار نیز برای لوله کشی شوفاژ هم می توان از شیوه انشعابی استفاده کرد.

لوله کشی انشعابی خود به دو صورت لوله کشی روکار و لوله کشی توکار  در داخل ساختمان اجرا می شود.

همانطور که از نام لوله کشی روکار مشخص است در این نوع لوله کشی لوله آب سرد گرفته شده از رایزر اصلی در ساختمان تا پکیج به صورت روکار انجام می شود.

اما در لوله کشی پکیج به شیوه توکار ابتدا از رایزر اصلی آب سرد یک انشعاب گرفته و این لوله را از زیر کار به پکیج می رسانیم.

مطالعه مقاله لوله کشی روکار بهتر است یا لوله کشی توکاربه شما برای آشنایی بیشتر با این دوروش لوله کشی آب در ساختمان کمک خواهد کرد.

پس کاملا واضح است که اگر بخواهیم از لوله کشی انشعابی به شیوه توکار برای لوله کشی پکیج استفاده کنیم، برای جلوگیری از ایجاد هزینه های بیشتر باید این نوع لوله کشی را در ساختمان در حال ساخت و یا در حال بازسازی انجام داد.

لوله قابل استفاده در این شیوه می تواند از نوع فلزی، پلیمری و یا پنج لایه باشد. برای آشنایی با سایز لوله کشی پکیج بر روی لینک مقاله بزنید.

مدل های ذکر شده همگی مختص لوله کشی پکیج به شیوه انشعابی بودند. حال اگر لوله کشی آب در ساختمان به صورت کلکتوری بود لوله پکیج به چه صورت است؟

اولا که لوله کشی پکیج به روش کلکتوری فقط در ساختمان های در حال ساخت یا در حال بازسازی قابل اجراست و از طرفی قبل از اجرای لوله کشی باید یک کلکتور مجزا برای پکیج در نظر گرفته شود.

سپس یک انشعاب از رایزر اصلی را به کلکتور مخصوص پکیج رسانده و لوله برگشتی از کلکتور را به پکیج متصل می کنیم. در این شیوه می توان فقط از لوله های پلیمری و یا لوله های پنج لایه استفاده کرد.

 به شما توصیه می کنیم، برای تکمیل این مبحث فیلم نحوه اتصال لوله پنج لایه به کلکتور را مشاهده کنید.

انواع روش ای لوله کشی شوفاژ:

اگر بخواهیم انواع روش های لوله کشی شوفاژ از گذشته تا به امروز را بررسی کنیم می توانیم به این شکل دسته بندی کنیم : لوله کشی سنتی با لوله های فلزی، سنتی با لوله های پلیمری و لوله کشی کلکتوری و لوله کشی کلکتوری با لوله های پنج لایه.

بهترین شکل استفاده از لوله ها در لوله کشی سیستم گرمایشی استفاده از لوله ها با کمترین میزان زانو و همچنین استفاده از نقشه لوله کشی است که در آن کمترین طول لوله به کار رفته باشد.

یعنی نقشه ای که بر اساس آن لوله ها در نزدیک ترین شکل ممکن از پکیج یا موتورخانه به سمت رادیاتور های شوفاژ منتقل شده باشند.

لوله کشی شوفاژ به روش سنتی با لوله های فلزی:

در این شیوه لوله ها در کف ساختمان به صورت رفت و برگشت خوابانده می شوند.

به این شکل که یک لوله از دستگاه حرارت مرکزی مانند پکیج به سمت هر شوفاژ کشیده می شود و یک لوله دیگر آب برگشتی از هر کدام از شوفاژها را به پکیج انتقال می دهد.

لوله کشی کلکتوری و روش سنتی با لوله های پلیمری :

لوله کشی شوفاژ با لوله های پلیمری به دو شکل ترکیبی با لوله های پنج لایه و به صورت سنتی صورت می گیرد.

در روش سنتی لوله اصلی در سایزهای 20، 25 یا 32 بر اساس متراژ ساختمان و تعداد رادیاتورها، به شکل موازی و در مسیرهای رفت و برگشت از پکیج یا موتورخانه مرکزی گرفته می شوند.

برای لوله انشعابی برای هر رادیاتور باید از لوله ای با سایز متفاوت از لوله اصلی استفاده کنیم که معمولا از لوله 20 سانتی متری استفاده می شود.

لوله کشی شوفاژ با لوله پلیمری را نیز می توان مانند لوله کشی پکیج به دو صورت لوله کشی روکار و لوله کشی توکار انجام داد.

 ابزار مورد نیاز برای اجرای لوله کشی پکیج با لوله های پلیمری، دستگاه پرس لوله است. جهت تهیه این وسیله مطلب راهنمای خرید بهترین دستگاه پرس لوله را مطالعه کنید.

 لوله کشی شوفاژ با لوله های پلیمر با استفاده از شیوه سنتی و به روش روکار:

در این حالت لوله های رفت و برگشت در پایین ترین سطح دیوار و از روی دیوار کشیده می شوند.

برای این شیوه بهتر است که لوله های سفید را با بست های متوالی مهار کنیم چرا که همانگونه که گفتیم این لوله ها برای انتقال آب گرم بعد از مدتی دچار نوسانات طولی وعرضی شده پس باید با بست زنی این نوسانات را کنترل کرد.

نمونه ای از لوله کشی شوفاژ به صورت انشعابی روکار با لوله های پلیمری توسط همکاران ما

در لوله کشی روکار شوفاژ با استفاده از لوله های پلیمری این مزیت وجود دارد که شما می توانید از لوله های سبز و یا سفید آن بسته به ترکیب رنگ بندی ساختمان خود استفاده کنید.

اگر نیاز به خرید لوله و اتصالات جهت لوله کشی پکیج را دارید همین حالا با ما تماس بگیرید تا  از مشاوره رایگان همکاران ما بهره مند شوید و مناسب ترین تجهیزات متناسب با شرایط ساختمان خود را تهیه کنید. 

لوله کشی شوفاژ با لوله پلیمری با استفاده از شیوه سنتی و به روش توکار:

برای انجام لوله کشی روکار شوفاژ نیاز به کنده کاری در کف ساختمان داریم. به همین دلیل است که مانند لوله کشی توکار برای پکیج ما این روش را برای زمان هایی پیشنهاد می کنیم که ساختمان در حال ساخت و یا باز سازی باشد.

چون از لوله های پلیمری در این روش استفاده می شود نباید از پوشاندن لوله ها با ملات سیمان غافل شد چرا که این کار تا حدی جلوی تغییر حالت لوله را می گیرد و راندمان استفاده از آن افزایش می یابد.

با کمک این روش طبق شیوه سنتی لوله ها را به شکل موازی و در مسیر رفت به سمت شوفاژها و برگشت به طرف منبع آب گرم قرار می دهیم.

لوله کشی شوفاژ با استفاده از ترکیب لوله های پلیمری و لوله های پنج لایه در حالتی صورت می گیرد که بخواهیم از کلکتور در لوله کشی شوفاژ استفاده کنیم.    

پس با این اوصاف دریافتیم که تنها لوله ای که می توان در لوله کشی با کلکتور استفاده کرد، لوله پنج لایه است چرا که این لوله دارای انعطاف است و قابلیت استفاده در متراژ بالا رادارد.

در لوله کشی شوفاژ به شکل ترکیبی با لوله پنج لایه، بعد از انتقال لوله های پنج لایه توسط کلکتور با استفاده از لوله های پلیمری لوله کشی به دستگاه شوفاژ منتقل می شود.

در واقع در این روش لوله های پلیمری در سرتاسر ساختمان به عنوان لوله های انتقال آب تا شوفاژها منتقل می شوند.

کلکتور شوفاژ با لوله های پلیمری اجرا شده توسط همکاران ما

لوله کشی شوفاژ با استفاده از لوله های پنج لایه :

در این شیوه، پس از نصب جعبه کلکتور در مکانی تاریک انشعابی از لوله اصلی آب سرد را به داخل کلکتور رسانده و سپس این لوله را به منبع حرارتی منتقل می کنیم تا پس از گرم شدن آب به کلکتور بازگشته و در طول ساختمان به سمت هر دستگاه شوفاژ با استفاده از لوله های پنج لایه انشعاب گیری می کنیم.

در این قسمت همانطور که گفتیم به بررسی جداگانه معایب و مزایای لوله کشی شوفاژ و پکیج در روش های انشعابی یا سنتی، کلکتوری و با لوله های فلزی، پلیمری و پنج لایه می پردازیم.

اگر از لوله کشی کلکتوری به همراه لوله های پنج لایه برای لوله کشی شوفاژ استفاده کنیم می توانیم لوله های شوفاژ را به صورت زیر سقفی نیز به رادیاتورها برسانیم.

معایب لوله کشی شوفاژ و پکیج با استفاده از لوله های فلزی :

از آنجا که لوله های شوفاژ و پکیج مسئولیت هدایت آب گرم و سرد را به سمت رادیاتورها در مسیر رفت از پکیج و برگشت آب سرد به پکیج را بر عهده دارند، پس طبیعی است که بعد از مدتی لوله ها دچار زنگ زدگی و اکسیداسیون شده و در انتقالات جرایانات وقفه ایجاد شود.

برخی مواقع میزان اکسیداسیون لوله های فلزی به قدی بالاست که مسیر حرکت مایع در داخل لوله مسدود می شودو این دقیقا بزرگترین نقص استفاده از لوله های فلزی در لوله کشی شوفاژ و پکیج است.

از طرفی نمی توان از وزن بالا و نحوه نصب مشکل لوله های فلزی در لوله کشی شوفاژ و پکیج به راحتی چشم پوشی کرد.

مزایای استفاده از لوله کشی شوفاژ و پکیج با استفاده از لوله های پلیمری:

لوله های پلیمری مشکل وزن بالا در لوله های فلزی را رفع می کنند و احتمال زنگ زدگی و جذب رسوبات در این لوله ها تقریبا صد درصد است از این رو بعد از لوله های فلزی استفاده از لوله های پلیمری ارجحیت بالایی دارد.

 

معایب لوله کشی شوفاژ و پکیج با استفاده از لوله های پلیمری:

تنها نقص لوله های پلیمری در کنار مزیت های فراوان آن قابلیت انتقال آب گرم حداکثر تا دمای 60 درجه سانتی گراید است.

این ویژ گی سبب شده که بعد از مدتی و در صورت بالا بودن دمای آب سیستم حرارتی لوله ها کیفیت خود را از دست داده و حتی دچار نشتی شوند.

مزیت های لوله کشی شوفاژ و پکیج به شیوه روکار:

  • امکان تشخیص به موقع نشتی لوله
  • امکان دسترسی راحت به لوله ها در زمان تعمیر یا تعویض
  • امکان انشعاب گیری از لوله اصلی
  • کاهش هزینه های مربوط به نصب
  • سرعت بالای نصب

معایب لوله کشی روکار شوفاژ و پکیج:

  • تنها نقص لوله کشی شوفاژ و پکیج به شیوه روکار این است که لوله ها در این روش در معرض دید هستند که می توان برای حل این مشکل لوله ها را داخل داکت پنهان کرد.

فواید استفاده از لوله پنج لایه در لوله کشی شوفاژ و پکیج:

  • انتقال حرارت به شکل یکسان در لوله به دلیل نحوه قرار گیری لوله ها در یک مسیر مستقیم و بدون پیچ و خم
  • امکان قطع و وصل آب هر رادیاتور شوفاژ به طور جداگانه به دلیل استفاده از کلکتور
  • انبساطات طولی بسیار کم در لوله پنج لایه به دلیل داشتن لایه ای از ورق آلومنیوم در این لوله که در برابر تغیر حالت در دمای بالا مقاومت نشان می دهد.
  • فشار وارده بسیار پایین بر روی لوله به دلیل قرار گیری لوله ها در دیوار
  • کاهش احتمال نشتی و یا ترک خوردگی به خاطر نحوه نصب مطمئن لوله های پنج لایه به شیوه پرس هیدرولیک و یا دستی
  • امکان هواگیری اتوماتیک لوله به دلیل استفاه از شیر هواگیری اتوماتیک بر روی هرکلکتور
  • کاهش هدر رفت دما در طول لوله به دلیل جنس خاص لوله های پنج لایه که جلوی تبادلات حرارتی لوله با محیط را می گیرد.

به منظور توضیح در مورد نحوه اجرای لوله کشی رادیاتور می توان گفت بعد از انتقال لوله از پکیج به هر رادیاتور شوفاژ، لوله رفت یا آب گرم را به شیر بالای رادیاتور نصب کرده و به منظور چرخه آب لوله برگشت یا آب سرد را از زیر رادیاتور شوفاژ گرفته و تا پکیج هدایت می کنیم.

محل رادیاتور برای لوله کشی پکیج

یکی دیگر از عواملی که در لوله کشی پکیج تاثیر دارد، محل رادیاتور است. رادیاتور وسیله‌ای است که که برای انتقال حرارت آب گرم به داخل ساختمان کارایی دارد. رادیاتور می‌تواند از چدن، آلومینیوم، فولاد و مس ساخته شود. رادیاتور بهتر است زیر پنجره‌های واحد قرار بگیرد تا سرمای وارد شده از بیرون را کاملا خنثی کند.

نکات مهم لوله کشی در محل نصب پکیج

قبل از لوله کشی پکیج و شوفاژ بسیار مهم است که بدانید که پکیج را کجا نصب کنید؛ در ادامه نکاتی پیرامون سه محل نصب پکیج آورده شده است که در زمان لوله کشی پکیج ساختمان، بایستی مورد توجه قرار بگیرد.

لوله کشی پکیج و نصب آن در آشپزخانه

اگر تمایل دارید که پکیج در آشپزخانه نصب شود، لوله کش پکیج و شوفاژ باید دقت کند که پکیج نباید بالای اجاق گاز یا هر وسیله گرمایشی دیگر نصب شود. همچنین فواصل باید به‌خوبی رعایت شوند. پکیج حداقل باید 1 متر با دیوار روبروی خود، و حداقل 15 سانتی‌متر از دیوار یا کابینت کنار خود فاصله داشته باشد؛ و فاصله آن با زمین نیز نباید کمتر از 120 سانتی‌متر باشد.

لوله کشی و نصب پکیج در کابینت

اگر می‌خواهید پکیج دیواری را داخل کابینت تعبیه و از مدل دیواری دودکش دار استفاده کنید، باید از کابنتی استفاده کنید که در آن کرکره ای باشد، زیرا پکیج برای سوخت نیاز به اکسیژن دارد و تنها در اینصورت می‌تواند اکسیژن مورد نیازش را تامین کند.

لوله کشی و نصب پکیج در تراس

به منظور افزایش مکش، بهتر است که دستگاه پکیج پایین تر از دریچه دودکش نصب شود. بنابراین فاصله استاندارد کلاهک تعدیل دودکش تا دریچه دودکش باید حداقل 30 سانتی‌متر باشد. برای رعایت این فاصله باید در زمان لوله کشی پکیج، محل قرارگیری لوله آب گرم و سرد و لوله کشی گاز باتوجه 

 

اهمیت انتخاب محل مناسب برای نصب پکیج

انتخاب روش مناسب لوله کشی ساختمان و تعیین بهترین مکان برای نصب پکیج تاثیر بسیار مهمی بر عملکرد آن و بهبود گرمایش محیط دارد. این مساله در دسترسی آسان به لوله ها و انجام عملیات هواگیری و در صورت نیاز تعمیرات لازم نیز بسیار حائز اهمیت است. بهتر است محل پکیج حتی الامکان به لوله کشی گاز نزدیک باشد و از نصب آن در بالکن خودداری شود. به طور کلی انتخاب مسیر مناسب و درست برای لوله کشی پکیج، انتخاب بهترین نوع لوله بر اساس کاربرد و اندازه گیری های دقیق برای اندازه های لوله مهمترین عوامل موثر بر لوله کشی و راه اندازی یک پکیج دیواری است.

Comments

Popular posts from this blog

نصب کولر گازی

ارورهای کولر گازی جنرال